Благотворителна акция за българска църква в Букурещ

В средата на ХIХ век братята Евлоги и Христо Георгиеви подаряват на българската общност в Букурещ имот с училище

В средата на ХIХ век братята Евлоги и Христо Георгиеви подаряват на българската общност в Букурещ имот с училище, общежитие и църква. През 1962-67 год. Българската Патриаршия “дава съгласието си” за събаряне на комплекса. Така общността, повече от 250 000 българи, остава без църква.

Родолюбивата бизнес-дама Надежда Ганева е изразила готовност да дари парцел от 3000 кв.м в предградията на Букурещ, за изграждане на църква и обслужваща сграда с предназначение за неделно училище, дом за свещенника и стаи за поклонници.

В началото на църковната нова година излезе от печат книгата „Църква и богослужение разбираеми за всеки”. Автор на книгата е проф. д-р свещ. Николае Д. Некула - дългогодишен преподавател по литургика в Богословския факултет „Патриарх Юстиниан” към Букурещкия университет. Отец Некула беше два мандата декан на споменатия факултет и дълги години периодично публикува свои статии на литургични теми в официалното издание на Румънската патриаршия „Вестител на Православието”, статии, които впоследствие бяха отпечатани в три тома, озаглавени „Предание и обновление в литургичното служение”.

Книгата е съставена от статии, даващи отговор на много въпроси, с които православните християни се сблъскваме ежедневно, но чиито отговори в повечето случаи не се знаят. Те са обединени в следните глави: Църквата – свещено място за поклонение, Празници и пости, Светите Тайнства, Свещенодействия.

Издаването на книгата е с благотворителна цел, като идеята на Отец Йоан е чрез продажба на издадената полезна за всеки българин книга, на стойност 10 лв, да започне набирането на необходимите средства.

За клубни поръчки търсете Протойерей Йоан. Телефон за контакти: 0899 969243 или 0070733401050

Драги лъвове, помогнете при възможност за реализиране на тази родолюбива идея!

 

Паст-дистрикт управител:

Цвети Русинов

Коментари (0)

Вашият коментар :