Eтноси месят хляб в световния ден за борба срещу глада

"Лайънс Филипополис", БЧК и сдружението на хлебните къщи събра на една маса българи, турци, арменци и евреи

Как се месят ритуални хлябове демонстрираха  арменци, евреи, българи и турци на световния ден за борба срещу глада - 16 октомври. Нетрадиционната демонстрация на четирите етноса се състоя в двора на социалния дом на Червения кръст в Пловдив по повод световния ден на хляба.


"Никой не е по-голям от хляба, това е, което обединява всички, независимо от етническата принадлежност и религията", казаха инициаторите на събитието от "Лайънс клуб Филипополис", БЧК и международния съвет на самодейните средища "Хлебна къща". Двете организации и идеологът на международната инициатива "Хлебна къща" - Надежда Савова, обявиха на присъстващите проекта си за изграждане на пещ в двора на социалния дом, където да се организира ежеседмична терапия за хора с увреждания, каквато се явява месенето на тесто.


Най-голямата атракция на събитието бе 94-годишната доброволка от Втората световна война - баба Верка, която донесе домашен тутманик с масло, приготвен от нея. Възрастната жена е готвела на децата сираци по време на Втората световна война и вече 60 години членува в БЧК.

Евреите разказаха каква е традицията в майсторенето на двата ритуални хляба - хала и маца. Повече от пет вида хляб презентираха турците, начело с вицеконсула на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив - Ахмет Келоглу.
"Арменският лаваш се пече в специална глинена пещ, която прилича на делва, и се слага в земята. Но тук нямаме такива условия и се мушнахме в обикновена. В него няма мая, а брашното е типово, не бяло", обясни майстор кулинарката Анахид Мурадян.

Събитието привлече медийния интерес на печатните и електронните издания в Пловдив.

Коментари (0)

Вашият коментар :