ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЛАЙЪНС КЛУБ СВИЛЕНА - СВИЛЕНГРАД

ЗА ПЕРИОДА М.09.2013 – М.06.2014Г.

Този отчет ще бъде една ретроспекция на още една приятно изживяна лайънс година.

 

На 10.09.2013 открихме на новата творческа лайнс година.

Арт- центърът на Свиленград бе мястото, което Дамски лайнс клуб „Свилена” избра да открие новата творческа година. Сред необичайната обстановка, вплитаща минало и настояще, Антоана Гочева-дъщерята на нашата приятелка Зина Гочева направи своето младежко споделяне на вълнуващата си лайънс ваканция в слънчева и гостоприемна Португалия с интересна презентация, гарнирана с екзотични разхладителни изненади. И пак там две нови наши лайънс приятелки положиха клетва за вярност към принципите на лионизма и тяхното приложение в живота ни.

 

Да бъдем толерантни се вписва в мотото на нашето движение.

Затова в деня на Белия бастун, Дамите от Дамски лайнс клуб „Свилена” и доброволци от Младежката организация на Свиленград, раздадохме флаери и информационни материали, посветени на слепите хора.

 

И един незабравим детски празник:

На връх Димитровден – 26.10.2013г. в нашия лайнс-кът на градския парк на Свиленград стана още по- красиво, защото бе огласен с много детски смях и игри. Кулминацията на празника „За повече детски усмивки” бе монтирането на две нови пейки-пеперуди със средства, събрани от благотворителни инициативи на клуба.Но няма как да не изкажем съжаление за настоящото състояние на тази красива придобивка.

 

Свиленградско участие в Международния детски лайънс конкурс „Плакат за мир” имаше и през последния сезон.

Четири деца от Школата по приложни изкуства към читалище „Просвета” се включиха в международния конкурс с плакати на тема „Нашият свят - нашето бъдеще”. Дамите от клуба възнаградхме с подаръци младите таланти за техния ентусиазъм и творчество.

 

Да помним миналото си!

В деня на Свиленград- 5 октомври, Лайнс клуб „Свилена” почете паметта на загиналите свиленградчани по повод 100 години от опожаряването на града.

 

За да бъдем по – информирани и осъзнаем опасността от диабета

На 14 ноември – световния ден за борба с тази коварна болест, дамите от лайънс клуб „Свилена” организирахме образователна беседа на тема „Превенция на деабета” с гост- лектор- д-р Гергана Георгиева - специалист- ендокринолог в МБАЛ Свиленград.

 

И така неусетно дойде м.декември:

По традиция този месец е наситен с много мероприятия, очаквания и равносметки. Така, традиционно участвахме на празника около коледното дърво в ДЦДУ, а коледния ни базар на празника на виното бе кулинарното изкушение за обществеността на нашия град. Силно бяхме изкушени и от кулинарните експонати на Еко Коледата в с.Мезек.

 

Традиционно и силно участвахме в поредната зимна лиониада на Пампорово през м.януари, където заслужено завоювахме две купи: за II-ро място в състезанието по „Снежен боулинг” и III-то място за „Дърпане на въже” върху сняг. Отличие-значка, а в последствие и грамота, получихме в знак на внимание, относно подпомагане реализирането в България на международната програма „Лейънс Куест”.

Само преди два дни успешно приключи и втория семинар по тази програма на тема „Умения за юношество” в гр.Харманли с нашето организационно съдействие.

 

Месец февруари посветихме на темата „Как да облекчим глада”и по-точно как да формираме у подрастващите навици за здраволсловно хранене.Раздадохме флаери по училищата в града, а в НУ”Христо Попмарков” и плодове.

 

И така неусетно пред нас дойде м.март.За всички нас този месец ще бъде запомнен.Да подкрепим детските усмивки и отбележим международния ден на жената 8-ми март си организирахме парти.

И то какво парти – благотворително, дамско ветрило парти.Може би парти не е най-точната дума.Това си беше БАЛ С ВЕТРИЛА.

И този път задоволихме потребността си, непрекъснато да се доказваме, да се състезаваме със самите себе си да развиваме своя потенциал. И считаме, че се получи. Бяхме възнаградени с най-широките усмивки и с най-искрените поздравления.За дамски лайънс клуб „Свилена” – Свиленград се говори в цялото национално лайънс движение.

През същия този месец още една наша приятелка се закле във вярност в принципите на лионизма, избрахме си новия управителен съвет, който ще ни ръководи през новата лайънс година и участвахме в гала-вечерята посветена на Деня на Лайънс в ООН в гр.София.

Нека не забравяме и националния поетичен конкурс, посветен на жената – любима и майка, на който вече по традиция си избираме своя фаворит и му връчваме нашата награда.

 

Колко много традиции сме създали, нали!?!

 

Традиционно в чест на седмицата на гората през м.април засадихме храсти в нашия лайънс кът.

Традиционно отбелязахме и деня на книгата.Този година се получи невероятен празник в градската библиотека, където второкласници от ОУ”Иван Вазов” направиха щафетно четене на стихове на поетесата Маргарита Коваленко, която подари на всички деца книжка с автограф.

В чест на деня на Земята проведохме еко поход до устието на р.Кънаклийка, която се влива в р.Марица.

 

И най-традиционно си отбелязваме рожденните дни.Да, както казва мечо Пух – най-хубавото нещо на света е приятелството!!

 

В дните 13 и 14.06.2014г. съвместно с Фондация „Лайънс Куест-България” организирахме и проведохме семинар на тема „Умения за юношество” с педагози и училищни психолози от гр.Харманли.Всички участници в семинара останаха изключително доволни и чрез своите благодарности изказваха желание за провеждане на още такива мероприятия.

Така неусетно настъпи деня, в който да предадем президенската огърлица на Елена Манолова – новия президент за 2014/2015г.Не се съмняваме, че тя ще я носи с удоволствие и ще сътвори още една от прекрасни събития.

За да бъде за всички нас лятото незабравимо, изпълнено с топъл бриз и усмихнато слънце, го посрещнахме на 17.06.2014г.

с много настроение сред красивата градина на вила Щереви в с.Мезек.

 

 

Коментари (1)

  •   
    м,михайлова

    Всичко хубаво е това, което е сторено. О.К. Мойте уважение към клуба и добрите му намерения, но имам една забележка към израза "слепите хора" :( Това, че някой има увредено зрение не го прави "сляп", сляп е този, който невижда мъката, нещастието и бедата на тези, които страдат от загубата на зрение.

Вашият коментар :