ЛK Филипополис в кампания срещу диабета

Днес 11 ноември от 16:45 в Първа аудитория на Медицински университет Пловдив стартира кампанията за борба с диабета с открита лекция за превенция и борба с диабета на проф. д-р Мария Орбецова - ръководител на секцията по ендокринология.

Изследване на работещи в шивашкия бранш инициира по повод 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, Лайънс клуб „Филипополис” съвместно с БЧК и Novo Nordisk, Асоциацията на студентите медици и Асоциацията на студентите по фармация в Пловдив.

В изследването ще бъдат включени най-застрашената група хора на възраст от 35 до 50 години. Като превантивна мярка клубът инициира кампания, която стартира на 14 ноември в 7:30ч. във фирма „Етере”, която произвежда дамска мода. Следващата седмица е фирма „Нов Стил” за мъжка мода, а в края на ноември ще бъдат изследвани и работещите във фирмата за детски облекла „Стеда”. Програмата ще продължи и през следващия месец и в други фирми, заявили желание да участват в кампанията. Специализирани екипи ще мерята на място кръвната захар и кръвно налягане на предварително предупредените служители. Специалист от „Нови Нордикс” ще проведе лекция на тема превенция на диабета и ще дава индивидуални консултации. Ако към програмата има интерес, идеята е да се превърне в традиция, като веднъж месечно да се правят безплатни прегледи на работещите в различни български фирми.

През целия ден на 14 ноември в Mall Plovdiv ще се провеждат безплатни прегледи, където всеки желаещ може да научи повече за диабет. За да му бъде измерено нивото на кръвна захар, тестът е препоръчително да се извършва на гладно.

По последни данни изнесени от Международната федерация за борба с диабета, от заболяването страдат 246 млн. души в целия свят. Предполага се, че до 2025 г. броят на пациентите ще достигне 380 млн. На всеки 10 секунди по един човек умира от последици от диабета, а други двама души развиват болестта. Това прави заболяването четвърто по смъртност.

Боледуващите от диабет българи са над 350 000, което прави около 9 % от възрастното население на страната. Според редица проучвания има поне още толкова българи, които не знаят, че са болни от диабет или са в пред диабетно състояние. Според прогнозите тези цифри ще се увеличават и до 2030 година ще нараснат почти два пъти.

За да не попълваме редиците на тази тревожна статистика, ранната диагностика е от изключително решаващо значение. Тя ще извика по-рано необходимостта от промяна в начина ни на живот – недопускане на затлъстяване, повече движение, сбогом на цигарите. По-близко до природата. 

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ И СНИМКИ

 

Коментари (0)

Вашият коментар :