ЛК Филипополис в кампания срещу диабета

Програма „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската”

Световният ден за борба с диабета тази година ще премине под мотото: „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската”. По инициатива на Международната федерация за борба с диабета и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) Денят се чества от 1991 година, на рождената дата на Фредерик Бантинг - 14 ноември 1891 г., канадски хирург и физиолог, открил инсулина. „Тази дата е като рождена дата – това е покоряването на един връх в медицината, защото инсулинът спасява живота на милиони хора по света вече над 90 години. По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 382 милиона души с диабет. Половината от тях не са диагностицирани, а други 316 милиона души са изложени на висок риск от развитие на болестта. По прогноза на Световната здравна организация до 2035 година 592 милиона души от населението на планетата ще бъде засегнато от това заболяване или един на всеки десет души.

Боледуващите от диабет българи са над 350 000, което прави около 9 % от възрастното население на страната. Според редица проучвания има поне още толкова българи, които не знаят, че са болни от диабет или са в пред диабетно състояние. Според прогнозите тези цифри ще се увеличават и до 2030 година ще нараснат почти два пъти.

За да не попълваме редиците на тази тревожна статистика, ранната диагностика е от изключително решаващо значение. Тя ще извика по-рано необходимостта от промяна в начина ни на живот – недопускане на затлъстяване, повече движение, сбогом на цигарите. По-близко до природата.

Днес във фирма „Вени Стил“ стартира Програма „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската“. Изследването обхвана работещи на възраст от 30 до 55 години. Специализирани екипи с членове на Лайънс клуб „Филипополис“, съвместно с БЧК и Novo Nordisk, Асоциацията на студентите медици и Асоциацията на студентите по фармация в Пловдив измериха кръвна захар, кръвно налягане и тегло на место във фирмата. Специалист от „Нови Нордикс” проведе лекция на тема превенция на диабета и направи индивидуални консултации с желаещите

Като превантивна мярка Програмата ще продължи през целия месец ноември, а идеята е тя да се превърне в традиция, като веднъж месечно да се правят безплатни прегледи на работещите в различни български фирми.

Коментари (0)

Вашият коментар :