Екохепанинг `Природата и книгите ни дават криле`

На 22.04.2015г.  пловдивски ученици огласиха Цар - Симеоновата градина по време на екохепънинга "Природата и книгите ни дават криле" по повод Международния ден на Земята, организиран от Народна библиотека "Иван Вазов" в партньорство с Лайънс клуб „Филипополис“, Лео клуб „Пловдив“, Сдружение „Писалка и перо”, доброволци от Националния алианс за работа с доброволци, и Сдружение „Открития”, издателска къща „Жанет 45”, издателство „Захарий Стоянов” и фондация „Миньо Балкански” Празничната програма започна с ековикторина във Виенския павилион, в която децата отговаряха на въпроси, свързани с опазването на водата, въздуха, растенията и животните, разделното събиране на отпадъци и др. "Гора от ръце" се виждаха при задаването на всеки въпрос към малчуганите.

Програмата на екохепанинга продължи на откритите тревни площи пред библиотеката. Там малчуганите  се включиха в екоработилници  "Парцалени кукли", "Боклукджийница" или как да направим от боклука картини и други произведения на изкуството, "Оригами", "Кукли и животни от рециклирани материали", "Екокниги и информационни материали на екотематика". Българско общество за защита на птиците демонстрира как да се изработят птици от рециклирани материали. От БНТ 1 Станимир Навущанов прожектира филм на кинеложкото дружество с изложби на кучета.
Над сто и двадесет деца от СОУ „Патриарх Евтимий”  получиха екопаспорт и се включиха с огромен ентусиазъм и желание в работилниците. След получаването на печати от всяка работилница, на последния пункт „Митницата” те получиха награди, осигурени от издателска къща „Жанет 45”, издателство „Захарий Стоянов”, „Лайънс клуб-Филипополис”, Фондация „Миньо Балкански”.

Денят завърши  в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив където екохепънингът продължи с пиесата за деца „Наско туристът”, в която ученици от СОУ „Патриарх Евтимий” заедно с началния учител госпожа Бербенлиева отправиха послание: „Слънцето, водата, растенията и животните са богатството на земята . Нека ги опазим днес, за да ни има по-дълго утре”.

Коментари (0)

Вашият коментар :