ОТЧЕТ за дейността на ДАМСКИ ЛК СВИЛЕНА СВИЛЕНГРАД 2014г.- 2015г.

Дамски ЛК Свилена Свиленград изпраща една наситена със събития и инициативи за добротворство, утвърждаване и популяризиране на идеите на Световното лайънс движение година.

  1. КЛУБНИ СБИРКИ И КЛУБЕН ЖИВОТ

През изминалата лайънс година, към края на м. май, проведохме 13 редовни сбирки и Общо събрание на клуба на 24.03.2015г.

Клубната дисциплина е на високо ниво. Дамите участват активно с мнения и предложения за по- добрата организация и провеждане на планираните инициативи.Превърна се в традиция отбелязването на рождените дни по тримесечие. С много въображение, финес и приятни изненади са изпълнени тези празници.

През изминаващата година се увеличи броя на лъвиците , членуващи в клуба. На Общото събрание , провело се на 24.03.2015г. към нас се присъединиха още две дами, съпричастни към лайънс идеята.Членският състав на ЛК Свилена Свиленград вече наброява 26 дами!

  1. УЧАСТИЕ В СЪБИТИЯ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ДИСТРИКТ 130 БЪЛГАРИЯ И ЛК ОТ СТРАНАТА

Представители на клуба участваха в ОС на Дисрикт 130 България провело се на 21.09.2014г. в Слънчев бряг. Ще участваме и на ОС на Дистрикта , което ще се проведе на 30.05.2015г. в Панагюрище.

За идеите на Лайънс движението дамите са подкрепени и от половинките си. Силно семейно присъствие клубът ни имаше на благотворителната вечер организирана от ЛК Несебър на 21.09.2014г.

На 30.01.2015г. в Свиленград се проведе обучение на членовете на УС на клуба на което присъства секретаря на Дистрикт 130 България д-р Любомир Димитров.

Взехме участие и представихме достойно с първо място за червено вино и второ място за розе винарските традиции на свиленградския регион на „Първа винарска лайънс среща” , организирана от ЛК Стара Загора – Тракия и ЛК Стара Загора – Августа на 31.01.2015г.

На провелата се Зимна Лиониада в Пампорово на 14.02.2015г. дамите и членовете на техните семейства взеха участие в три дисциплини- ски слалом, теглене на въже и боулинг.В традиционно „силовата” дисциплина теглене на въже дамите спечелиха първото място!Две точки не достигнаха за призовото място на боулинг.

На 14.02.2015г.с кръстниците ни от ЛК Смолян отпразнувахме 15 години от създаването на клуба им.

На 25.04.2015г. наши представители бяха гости на ЛК Габрово по случай 5 годишният им юбилей.

  1. ДОБРОТВОРСТВО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ИДЕИТЕ НА ЛАЙЪНС ДВИЖЕНИЕТО

През изминалата 2014-2015 лайънс година продължи работата на клуба по основните каузи на световното лайънс движение- борба с диабета, превенция на очните заболявания, намаляване на неграмотността сред подрастващите.

За пръв път в Свиленград през месец септември и октомври 2014г. беше извършен очен скрининг на всички 138 деца, посещаващи подготвителните групи на детските заведения в общината.Прегледът беше безплатен за малчуганите и тези с открити аномалии бяха насочени за специализирано лечение .

П о нестандартен начин дамите от клуба провокираха вниманието на жителите на града ни към” болестта на века”- диабета.На 15 ноември 2014г.в организирания поход „Каква крачка ще направиш днес”се включиха деца и младежи от 10 до 18 годишна възраст, родители и всички лъвици.

Банери с информация за болестта,раздадени на гражданите, цветни балони, вкусни и здравословни плодове,засято дръвче в градския парк – това беше палитрата от действия и емоции, съпътстващи тази инициатива.

За да насочим и подкрепим децата да четат организирахме на 11.02.2015г. дарителска акция за детско отделение на МБАЛ- Свиленград с книжки и пособия за рисуване. В подкрепа на акция „Четене” на 16 .04.2015г. дамите четоха откъси от свои любими детски книжки на децата от 3 а клас на ОУ” Иван Вазов” .Те бяха подготвили любопитни въпроси за автори и произведения, които изучават,афоризми за книгата, пяха песни, свириха на йоника.А изненада бяха книга за всяко дете и любимите им пици!

За трета поредна година ЛК „Свилена „ провокира деца от основните училища на града да участват в Международния конкурс „Плакат за мир”.През месец ноември 2014г. в градската галерия бяха експонирани рисунките на 36 деца, а на изискана церемония 10 от тях получиха награди и грамоти и на 5 рисунките заминаха за националното ниво във Варна.

Активно участваме и в инициативата Младежки лайънс обмен. През юни и юли 2015 г. четирима младежи от Свиленград достойно ще представят клуба и страната ни в Австрия, Швейцария, Германия и Финландия. През месец юли наши гости очакваме да бъдат младежи от Италия и Финландия.

И през изминалата лайънс година помогнахме финансово на деца и младежи от Свиленград, които участват и представят областта в която са изявени на национални и международни конкурси и фестивали.

На 23.09.2014г.представихме изложба ” Детските усмивки на Свиленград” - художествена фотография ,на младия и популярен вече в националните фотографски среди наш съгражданин Христо Русев.Тази наша изява беше и първата проява от културните празници по повод Деня на Свиленград 5 октомври. След огромния интерес проявен към изложбата, всички 23 фотографии бяха подарени на новооткритата спортна зала в града ни.

С финансовата подкрепа на клуба мажоретния състав на града ни се представи отлично на международния фестивал организиран в Хърватска през месец октомври 2014г.

Отново с наша подкрепа дадохме възможност на десетокласника Атанас Колев от СОУ”Д-р Петър Берон” да участва в Международния фестивал на езиците в гр. Банско през месец януари 2015г.

Традиционно, вече трета година, връчихме награда и грамота за най- добър млад, местен поет на Националния конкурс „Жената- любима и майка”.Награда бе за Велизар Георгиев от 11 клас на СОУ „Д-р Петър Берон „.

Участвахме в юбилейните прояви и помогнахме финансово на ЦДГ „Слънце”и ЦДГ „Снежанка”.

Дамите от клуба подкрепиха и единственото защитено училище на територията на общината. На 20.02.2015г. те бяха гости на откриването на нова класна стая за подготвителна група от 26 деца в ОУ „Христо Ботев” с. Левка. Децата получиха пособия за обучение и лични подаръци.

Много положителна емоция има в срещите с малките ни приятели от Дневен център за деца със специални образователни потребности „Надежда”.Подаръци и вкусни лакомства ги зарадваха на откриването на реновираната им сграда и на Коледа.

По нестандартен начин отбелязахме 136 години от рождението на създателя на Лайънс движението Мелвин Джоунс. Дамите от клуба станахме орисници на родената на 14.01.2015г. в Свиленград Теодора Радева. Малката госпожица получи подаръци и символа на движението красиво плюшено лъвче.

С идеята , че вярата съхранява народа ни през вековете, организирахме посещение на деца от 3 клас на манастира „Света троица”край Тополовград. От уредника на исторически музей в града те научиха интересни факти за историята на тази светиня , за църковните празници и обичай .

За поредна година едно от най- очакваните събития в светския календар на Свиленград е Благотворителния бал организиран от лъвиците.Тази година темата беше „Ретро диско парти-80-те години”. На 13.03.2015г. в залата на р-т „Романтика се събраха 128 гости , които се забавляваха с песните на „Тоника- Домини”, получиха ретро номинации и ретро награди. А от подредената изложба с вкусни и апетитни ястия ,изцяло подготвена от дамите на клуба, гостите се убедиха в невероятните им кулинарни способности! Събраната сума от 3452 лв ще бъде използвана за бъдещи благотворителни проекти.

Към тази сума ще добавим и 450 лв , които събрахме от участието ни в Благотворителния коледен базар организиран от ОбА Свиленград.

Преди две години в градския парк с помощта на общината създадохме Лайънс кът.На 18.04.2015г. по случай Световния ден на Земята го обогатихме с две нови дървовидни Фотинии.Почистихме парковото пространство, освежихме красивите скамейки „Пеперуди”.

С дейността си през 2014-2015г.лайънс година Дамски ЛК „Свилена” Свиленград спечели нови приятели .Благородните каузи, за които ние работим, намират нови последователи. Ще продължаваме да утвърждаваме добротворството чрез силата на личния пример , ще работим за „Повече детски усмивки”, ще печелим уважението на нашите приятели и съграждани.

НИЕ СЛУЖИМ!

Елена Манолова – Президент на ЛК „Свилена” Свиленград 2014г.- 2015г.

Коментари (0)

Вашият коментар :