„Лятна читалня на открито в Пловдив“ с Лайънс клуб Филипополис

Лайънс клуб“ Филипополис“, съвместно с Лео клуб Пловдив и Центъра за работа с доброволци за четвърта поредна година превърнаха в любимо забавление четенето на открито. В продължение на три дни от 01 до 03 юли деца и възрастни се забавляваха до фонтаните на Цар Симеоновата градина. Времето не уплаши малчуганите и още в първия ден на инициативата, те се включиха с голям ентусиазъм да четат и редят пъзели. Помощници на най-малките в четенето са младежите от Лео Клуб Пловдив и Националния алианс за работа с доброволци, а тези, които вече са на “ти” с азбуката, сами се впускаха в книжното приключение. Децата участваха и в приключенски игри, в които имаха за задача да откриват различни приказни герои.

Всяко дете получи своята лятна читателска /бинго/ карта, в която записа своето приказно име и какви съкровища бе открило сред книгите. При всяко 'бинго' - получи награда от нашите спонсори: детски играчки от "БАРТ", бонбони от "Алпи", а активните карти и изцапаните ръчички трихме с кърпички от "Талес". Актьорът Васил Караманлиев ни поведе в търсене на съкровище, кара ни да ядем вафли и да казваме скоропоговорки, четохме в хор и толкова се смяхме, че щяхме да се пръснем. Имената, които най-често се споменаваха на бинго картите бяха на Пепеляшка, Пипи, Ариел, Спондж Боб, Снежанка, Рапунцел... Имаше и такива като Бързочетец, но така и не разбрахме кой е той...

Приятелите ни от "Център за приобщаващо образование" донесоха сборник с дейности, подпомагащи децата, които срещат трудности при четене и ние направихме подарък на социалните работници, които бяха довели дечица от домове и такива с увреждания. Много от тях четяха перфектно, имаха си и любими книжки, рецитираха прекрасни стихотворения. Дарявахме се взаимно с хиляди усмивки - напук на лошото време

На 3-ти юли /петък/ наш специален гост бе Вал Стоева от сайта Detskiknigi.com. Тя поведе малките любители на книгите на пътешествие, в което се срещнаха с карирани слонове, щурчета-музиканти, грузулаци и много други нови приятели. На майките и татковците, бабите и дядовците тя прошепна на ушенце цели 9 съвета и половина за отглеждане на истински читатели.

Поради големия интерес от досегашните три издания и настоящото, инициативата ще продължи до края на юли. Всеки понеделник и сряда се предвиждат езиковите инициативи в детския отдел, където малчуганите ще попълват електронен читателски дневник, както и забавления на открито с приказни герои.

Целта на инициативата е да се насърчи четено, а не да де приемат книгите за ваканцията като досадно задължение. Родителите пък получиха ценни съвети как да мотивират децата си да прекарват повече време с книгите.

Коментари (0)

Вашият коментар :