Лайънс клуб „Свилена „ Свиленград домакин на двама младежи от Европа по Програмата „Lions International Youth Camp and Exchange“

Всяка година Програмата за младежки обмен Lions International Youth Camp and Exchange помага на млади хора да пътуват в чужбина, опознавайки историята, културата и традициите на избрана от тях европейска държава.Традиционно тази година Лайънс клуб „Свилена“ Свиленград изпрати участници от Свиленград в четири европейски държави и съотвенто домакинства на давма младежи от Европа.

Млада дама от Финландия гостува 10 дни на клуба, като бе настанена и обгрижвана от семействата на децата от Свиленград участващи в програмата. Русокосата скандинавка остана очарована от гостоприемството, новите приятелства с младежи от града, невероятните забавления и купони, които и бяха подготвили домакините. Най- впичатена бе от безкайното слънце на България, красивата природа, забележителностите на града и забавните млади хора които за миг не я оставиха да скучае. След няколко дни към нея се прикрепи и Федерико-младежът от Италия, който се оказа, че за първи път напуска родното си място и България е първата Европейска страна, която посещава. Той бързо бе въвлечен в общата еуфория, пътувания, култулна програма и множеството младежки мероприятия. Тук е и мястото да благодарим на нашите приятели от Младежкия клуб в града, децата на наши лайънс приятелки, семействата на децата участващи в програмата, които приеха в домовете си и обгрижваха децата през целият им престой.

Младежите от Европа имаха възможност да обогатят познанията си по английски език, да се запознаят със България, Свиленград и неговата богата история, да посетят забелижителности като Средновековната срепост над града, Тракийската куполна гробница, Градския исторически музей, църкви и още много интерести места в града и околностите. Особенно емоционлно и забавно бе посещението в Народно читалище „Просвета“, където млаежите облякоха традиционни български носии и танцуваха български народни танци. Посетиха Гадската библиотека, модерната спортна зала, където им бе организират спорт по интереси, плувен бесейн, нощни клубове и щури младежки купони.

Голяма чест за клуба и за нашите гости бе поканата от кмета на града инж. Георги Манолов да гостуваме на Община Свиленград. Г-н Маналов лично прие младите хора, разказа за града, за поминъка, за хората в него, за новите неща които престоят да се случват тук. Естествено, поинтересува се как едни младежи от Европа виждат и как им се харесва нашият малък граничен град. Без колебание в отговора си гостите споделиха , че Свиленград е един наистина прекрасен, чист, подреден, спокоен град в който биха се върнали с удоволствие и следващата година.

15 дни престой отмиаха бързо и неусетно..........на нашите нови приятели дори не им се тръгваше от Свиленград, от новите хора които намериха тук и от всичко което им бяха подготвили дамите от клуба ,най- вече в лицето на нашата лайънс приятелка Зина Гочева основен координатор на пребивавнето.

Лайъсн клуб Свилена за трета поредна година изпраща и посреща деца по линия на този Лайънс обмен. И колкото и трудно понякога да се случват нещата ,чисто технически и документално, дамите са убедени........ традицията продължава и догодина отново ще направят всичко възможно още повече деца от града да имат възможност да пътуват и съотвенто да домакнстват на европейски младежи.

Достатъчно е само да се видят грейналите лица на децата, които се завръщат от Европа и щастливите лица на децата гостували у нас, за да разберем ,че сме на прав път..........!!!!!!!!!!

Коментари (0)

Вашият коментар :