Профилактичен мониторинг на децата от всички детски градини в район „Западен“ на гр. Пловдив

Мащабна акция, насочена към превенцията на захарния диабет в ранна детска възраст, стартирахме на 18.02.16г.  в ЦДГ „Елица” в район „Западен”. В следващите две седмици ще проверим нивата на кръвна захар при малчуганите от всичките осем детски градини в района. Инициативата е на Лайнс клуб „Филипополис”, клуб „Пловдив Оптимист Интернешънъл”, Диагностично-консултативен център II в Пловдив и  в партньорство с район „Западен” ще извършим изследване на над 550 деца.

Изследването включва леко убождане по пръста и взимане на капка кръв, а резултатите стават ясни веднага. За да бъдат спокойни децата, изследването става в присъствието на родител, а след процедурата „героите” получават цветен печат на ръката, бонбон и чаша сок.

За да бъдат изследвани децата им, родителите  попълниха предварително изготвени специални анкетни карти, както и информирано съгласие. При евентуално установени завишени нива на кръвната захар, родителите имат възможност да направят безплатна консултация при ендокринолог във Второ ДКЦ.

По неофициални данни в България от диабет страда всеки шести човек. Специалистите сочат, че основните рискови фактори за развитието на болестта е фамилната обремененост и стрес.

 

Коментари (0)

Вашият коментар :